Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η τμηματική Συμφωνία με την Αίγυπτο έχει εκπτώσεις, που μπορεί να κοστίσουν.

 

Δημήτρης Κυπριώτης

Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου  δόθηκε στη δημοσιότητα και όπως είχαμε τονίσει σε προηγούμενη ανάρτηση,  η μεν κυβέρνηση πανηγυρίζει, τα δε κόμματα προβάλλουν παρατηρήσεις, κριτική και ανησυχίες, ενώ  οι διάφοροι αναλυτές  κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Όμως όποια πλευρά και να ακούσουμε,  θα διαπιστώσουμε   ότι η Συμφωνία αφήνει ανοιχτά ζητήματα και όλοι περιμένουν την επόμενη φάση, που είναι οι λεγόμενες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, για να διαπιστωθούν αν αυτά τα ζητήματα θα τις επηρεάσουν και πόσο.

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ  

Είναι αλήθεια ότι «κόπηκε» η Ρόδος σε δύο μέρη, για να ενταχθεί σε μεταγενέστερη διαπραγμάτευση, μαζί με το Καστελλόριζο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης

Είναι αλήθεια, ότι η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί έχει μειωμένη επήρεια στη Συμφωνία και αυτό αφήνει σοβαρό προηγούμενο για τις όποιες άλλες διαπραγματεύσεις

Είναι αλήθεια ότι ο 28ος Μεσημβρινός, που τέμνει τη Ρόδο, και  της δίνει μειωμένη επήρεια, όπως και στα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη χάραξη ανατολικότερα μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης για αργότερα.

Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει χάραξη ΑΟΖ δυτικά του 26ου Μεσημβρινού που τέμνει εγκάρσια το νομό Λασιθίου.

Είναι αλήθεια ότι η οριοθέτηση έγινε με διαμοιρασμό της συνολικής θαλάσσιας ζώνης σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τρίτο μέρος θα υπάρξει συμφωνία των δύο άλλων.

Είναι αλήθεια ότι με τη Συμφωνία αυτή η Ελλάδα εγκατέλειψε ουσιαστικά την αρχή της μέσης γραμμής, που αποτελούσε πάγια ελληνική  θέση.

Αλλά είναι αλήθεια επίσης, ότι με τη Συμφωνία κλείνει μια εκκρεμότητα 15 χρόνων διαπραγματεύσεων, που πολεμούσαν να διευθετήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Είναι αλήθεια ότι η Συμφωνία είναι θετική στο μέρος που ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αφού μπαίνει σφήνα σε αυτό και με αυτήν  αυξάνει η χώρα μας σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα.

Είναι αλήθεια  ότι η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, στο μέρος που καλύπτεται από τη Συμφωνία, με κατοχύρωση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή δήλωση του πρωθυπουργού στην «αμερικανική σκέψη» Aspen Security Forum, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία ή την προσφυγή στη Χάγη,  τόνισε με έμφαση ότι «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες». Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα σοβαρό ερωτηματικό αν στις θαλάσσιες ζώνες, εκτός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, περιλαμβάνονται και χωρικά ύδατα, επειδή  εκεί ένα κράτος ασκεί απόλυτη κυριαρχία.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι  και οι επανειλημμένες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου , του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας»

Πιστεύουμε ότι με την  καταγραφή αυτή, χωρίς να μπαίνουμε σε περαιτέρω αναλύσεις που τις αφήνουμε στους  ειδικούς, είναι τα κύρια στοιχεία της Συμφωνίας με τα ερωτηματικά και τα ανοικτά ζητήματα  που αυτή αφήνει κατά τη γνώμη μας και που μπορεί ο καθένας να  αξιολογήσει.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Αντίδραση της Τουρκίας δείχνει ότι πράγματι έχει ενοχληθείς σφόδρα και έχει αιφνιδιαστεί από τη Συμφωνία. Για το λόγο αυτόν ξεκίνησε αμέσως δηλώσεις των αξιωματούχων της  αλλά και του ίδιου του Ερντογάν,  με τις οποίες  απορρίπτουν και δεν αναγνωρίζουν τη Συμφωνία και δεν θα επιτρέψουν καμία δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Προς επιβεβαίωσης των δηλώσεων εξέδωσε  NAVTEX, για άσκηση με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου στις 10 και  11 Αυγούστου.  

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ελλάδα μπροστά στην πραγματικότητα που δημιουργείται με την κίνηση Τουρκικών φρεγατών και την προετοιμασία σκάφους για έναρξη γεωτρήσεων, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις και ήδη ο Ελληνικό Στόλος βρίσκεται στο Αιγαίο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου