Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Τι ακριβώς σημαίνει η Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ; Πως αντιδρά η Τουρκία;

Οι μακροχρόνιες συζητήσεις της Αθήνας με το Κάιρο για την οριοθέτηση της μεταξύ τους  ΑΟΖ τελικά κατέληξαν σήμερα σε Συμφωνία, που ανακοινώθηκε σε κοινή συνέντευξη των  υπουργών Εξωτερικών  των δύο χωρών.

Και όπως συμβαίνει σε συμφωνίες που καταλήγει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αρχίζουν τα προεόρτια των πανηγυρισμών, πριν ακόμα δει τη δημοσιότητα το κείμενο της Συμφωνίας.

Προφανώς και από μια πρώτη εκτίμηση, το γεγονός καταγράφεται ως θετικό, μιας και ήταν ζητούμενο για πολλά χρόνια μια Συμφωνία με την Αίγυπτο για πολλά χρόνια, που δεν ολοκληρωνόταν στη διαπραγμάτευση των ποσοστών της επήρειας των ελληνικών Νησιών και κυρίως του Καστελλόριζου.

Αυτός  είναι και ο λόγος που δεν θα προχωρήσουμε σε οριστικά συμπεράσματα πριν από τη δημοσίευση της συμφωνίας,  γιατί όπως καλά γνωρίζουμε «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και εδώ αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε.

Παρά ταύτα όμως έχουμε σοβαρές ενδείξεις για να κρατάμε επιφυλακτικότητα, για  το αν είναι συμφέρουσα η συμφωνία  για την Ελλάδα ή όχι. Και  αυτές εδράζονται στα εξής:

1.      Η Συμφωνία προβλέπει μειωμένα ποσοστά στην κατανομή της ΑΟΖ μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, με την Κρήτη να συμμετέχει στην ΑΟΖ μόνο το Δυτικό της τμήμα.

2.      Η Συμφωνία αφήνει έξω από την ΑΟΖ το Καστελλόριζο, ίσως και όχι  ολόκληρη τη Ρόδο

3.      Ο 28ος Μεσημβρινός παραμένει και πάλι στον αέρα, να δείχνει τη «διχοτόμηση» του Αιγαίου, που διεκδικεί η Τουρκία

4.      Είναι γεγονός όμως ότι, σύμφωνα με το χάρτη της Συμφωνίας, διακόπτεται το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο.

Αυτά τα δεδομένα αν ισχύουν, είναι προφανές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πανηγυρίζει, αφού αν υπάρχει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη και στη Ρόδο, και το Καστελλόριζο δεν  του αναγνωρίζεται στη Συμφωνία αυτή ΑΟΖ, τότε τι θα πρέπει να υποθέσουμε και για τα άλλα μικρότερα νησιά του Αιγαίου;

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση είναι σίγουρο ότι θα δικαιολογηθεί, έναντι των παραπάνω, ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να αμφισβητηθεί το εκτός Διεθνούς Δικαίου Μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Βέβαια η δικαιολογία αυτή δεν είναι και τόσο πειστική, όσο θα ήθελαν, αφού το ερώτημα που προκύπτει είναι αν δεν θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα με τη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας -Κύπρου;

Η Τουρκία από τη δικής πλευρά πανηγυρίζει και αυτή, αφού πιστεύει ότι ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρώσει τη στρατηγική της στο Αιγαίο, αλλά ταυτόχρονα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία και δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Αντιδρά με NAYTEXστην περιοχή του Καστελλόριζου και αποχωρεί από τις συνομιλίες με την Ελλάδα πριν ακόμα αρχίσουν.

Η κατάσταση στο Αιγαίο μετά τη  νηνεμία της τελευταίας εβδομάδος, φαίνεται ότι επανέρχεται στο τεταμένο σκηνικό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου