Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Δυναμική η απάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις τουρκικές προκλήσεις. Μήνυμα ηχηρό σε πολλές κατευθύνσεις και σε πολλούς αποδέκτες..



Δημήτρης Κυπριώτης                                  


Η δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρου, προφανώς και ανεβάζει λεκτικά τους τόνους απέναντι στην Τουρκία, αλλά ήταν κάτι που από καιρό τώρα ζητούσαν  πολλοί  οι Έλληνες  από τους  Αρχηγούς των Επιτελείων, να σταθούν στο ύψος της αποστολής τους και του όρκου τους.

Βέβαια υπάρχουν και πολλοί άλλοι, που ισχυρίζονται τα εντελώς αντίθετα. Ότι και καλά το  «πολεμικό Μανιφέστο» όπως χαρακτηρίζονται οι δηλώσεις του Αρχηγού, δεν κάνουν καλό, οξύνουν την αντιπαράθεση και βλάπτουν γενικότερα την τεταμένη ατμόσφαιρα.

Δηλαδή, τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα τελικά; Να κάθεται στα αβγά της, να συνεχίζει να απειλείται συνεχώς,  όχι μόνο από την πολιτική ιεραρχία της Τουρκίας, αλλά και από τα ανώτατα στελέχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εδώ πλευρά να μην μιλάει, μην τυχόν και εκνευριστεί ο Ερντογάν;

Ο Α/ΓΕΕΘΑ  έκανε πολύ καλά, κατά τη δική μας εκτίμηση και άποψη, που με απλά λόγια δήλωσε με κάθε σοβαρότητα που επιτάσσουν οι δηλώσεις αυτές, ότι «Η Ελλάδα, αν προκληθεί ,θα απαντήσει με γενικευμένη επίθεση!»  Και αυτό οφείλει να το κάνει, γιατί για  αυτό προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις πολλά χρόνια τώρα, αφού γνωρίζουν, Ηγεσία και στελέχη, ότι η  στατική άμυνα δεν μπορεί να επιφέρει τίποτα περισσότερο εκτός από την απόκρουση του αντιπάλου, που θα έχει επιχειρήσει ή θα έχει επιτύχει μια μικρή μεν αλλά πολύ σοβαρή  κατάληψη.

Συμπέρασμα από τις δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ. Η Ελληνική διοίκηση, αν περιοριστεί στα προηγούμενα, αυτό θα ήταν ότι το χειρότερο για  επιλογή.  Αντίθετα, θα κάνει πάρα πολύ καλά αν δεν περιοριστεί μόνο στην υπεράσπιση των προσβαλλόμενων εδαφών της και επιδιώξει  αυτοτελή εδαφικά κέρδη απευθείας  στην αντίθετη πλευρά. Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ότι παρά τις διάφορες  φωνές και προτάσεις που ακούγονται,  επιλέγει την πλέον σώφρονα, αυτήν που τουλάχιστον προβληματίζει την απέναντι πλευρά και είναι σύμφωνη με σοβαρούς αναλυτές , όπως πχ. ο Π. Κονδύλης.

Βέβαια αυτό που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι,  το κατά πόσο  οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τον  απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στην κρίσιμη ώρα. Και στο ζήτημα αυτό, ακούμε και πάλι με προσοχή τα λόγια του Αρχηγού, ως του πλέον αρμόδιου, που διαβεβαιώνει ότι «φυσικά και δεν έχουν οι ΕΔ  αυτό που θα επιθυμούσαν , πλην όμως είναι σε θέση να φέρουν στο ακέραιο την αποστολή τους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου