Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Πόσο θα αντέξει η οικονομία ακόμη; Τα νοικοκυριά πως θα τα βγάλουν πέρα;




Δημήτρης Κυπριώτης

Βασανιστικά τα ερωτήματα και δύσκολες οι απαντήσεις, έστω και αν η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όλα είναι ελεγχόμενα. Δεν φτάνουν μόνο οι ελπίδες που μοιράζονται απλόχερα και η  υπομονή που ζητείται μέχρι να έρθουν τα δις από την ΕΕ. Η πραγματική οικονομία έχει πάθει καθίζηση, οι  δε εξαγωγές έχουν πάρει την κατηφόρα, όπως και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Η αγροτική παραγωγή, είναι για κλάματα, αφού  αυτό το Καλοκαίρι βρίσκεις εύκολα ντομάτες Ολλανδίας, πλάι στις Κρητικές και όταν  κάποιος αναρωτηθεί πως συμβαίνει αυτό,  τότε θα διαπιστώσει, με στοιχεία του 2018, ότι η παραγωγή ντομάτας στην Ολλανδία ήταν 918.000 τόνοι, και στην ηλιόλουστη Ελλάδα 836.000 τόνοι.. Σύμφωνα δε με στοιχεία της FAO του ΟΗΕ, οι Ολλανδοί παράγουν 50,89 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και οι Έλληνες μόλις και μετά βίας 5,22 κιλά! Δηλαδή οι Ολλανδοί παράγουν 10 φορές περισσότερες ντομάτες ανά τετραγωνικό μέτρο από ότι οι Έλληνες παραγωγοί! Που βρίσκεται η εξήγηση;

Προφανώς στη σταδιακή εγκατάλειψη της πρωτογενούς παραγωγής, με ευθύνη φυσικά του κράτους, στην  ασύμφορη πολιτική τιμών εμπορίας και πρώτων  υλών  για τον παραγωγό, στις  ντιρεκτίβες της ΕΕ, που απαξιώνουν την ελληνική παραγωγή υπέρ άλλων επιλογών και σε πολλά άλλα.

Και αντί να διορθώνονται όλα αυτά με άλλες πολιτικές, πέρα από αυτές που εφαρμόζονται  σε επιταγή της ΕΕ,  όλες οι κυβερνήσεις,  την τελευταία 10ετία τουλάχιστον,  συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, ενώ ταυτόχρονα  φουσκώνουν  με ψεύτικες ελπίδες την Ελληνική Οικογένεια, το Βιοτέχνη, τον Επαγγελματία, το  Γεωργό και τον Κτηνοτρόφο. Είναι προφανές ότι κάτι άλλο χρειάζεται, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν όλοι, κράτος και πολίτες! Γιατί, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τους ίδιους ρυθμούς και με τους ίδιους κανόνες, τότε  κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον της χώρας, χωρίς να συνυπολογίζονται  οι  κίνδυνοι που προέρχονται από την κρισιμότητα και το χειρισμό των Εθνικών μας θεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου