Δημήτρης Κυπριώτης
Η επιδημία μας υπενθυμίζει ότι ανήκουμε σε μια συλλογικότητα. Μας σπρώχνει να συμπεριφερόμαστε με τρόπο αδιανόητο υπό κανονικές συνθήκες, να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους και να παίρνουμε υπόψη την ύπαρξη και την ευημερία τους στις ατομικές μας επιλογές.
Στο περιβάλλον της επιδημίας ανακαλύπτουμε, έστω και τώρα, τον εαυτό μας ότι είναι ένα κομμάτι ενός ενιαίου οργανισμού και όχι μια μονάδα μόνη της. Αντιλαμβανόμαστε ότι ξαναγινόμαστε ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ! Και μέσα στην κοινότητα αυτή πασχίζουμε όλοι μαζί και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του ή να το ρυθμίζουν κάποιοι άλλοι για εμάς και εμείς να εφησυχάζουμε.
Στην Ελλάδα γνωρίσαμε για 10 συνεχή χρόνια, μέχρι και τώρα ακόμη, μια οικονομική κρίση, που γρήγορα εξελίχθηκε σε κρίση θεσμών, αφού δεν βρισκόντουσαν και αυτοί όπως και η οικονομία, ούτε καν σε μια υποφερτή κατάσταση. Είχε προηγηθεί βέβαια μία τεχνητή ευμάρεια τα χρόνια πριν από την κρίση και αυτοί που τη δημιούργησαν με διάφορους τρόπους , «έστρωσαν» και το δρόμο μεθοδικά, για όλα όσα ακολούθησαν. Η Ελλάδα ξεπουλήθηκε σε άρπαγες συμμάχους δανειστές και οι Έλληνες αποδεκατίστηκαν και φτωχοποιήθηκαν στην κυριολεξία.
Πριν τελειώσει καλά- καλά το 10ετές μαρτύριο των Ελλήνων, ενέσκηψαν νέες και μάλιστα διαδοχικές κρίσεις, με επίκεντρο αυτήν τη φορά τα εθνικά μας θέματα σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο και αφού είχε προηγηθεί μία πολύ μεγάλη εσωτερική αναταραχή στη χώρα, εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να ξεπεραστεί.
Ύστερα από όλα τα παραπάνω και αφού με το καλό ξεπεραστεί η πανδημία και αφού μετρηθούν οι απώλειες που θα έχουν προκύψει από αυτήν σε πολλά επίπεδα, η Ελλάδα και οι Έλληνες οφείλουν να δώσουν ένα τέλος στο συνεχές μαρτύριο που τους έχει επιβληθεί ή αυτό που ενέσκηψε τώρα με την πανδημία.
Είναι πλέον φανερό ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται με τον ίδιο τρόπο και με τους ίδιους ρυθμούς πάνω στις ράγες που κινείται μέχρι τώρα. Είναι απαίτηση των καιρών να υπάρξει μία εκ βάθρων αλλαγή πολιτικής, μια «Νέα Πολιτική» που να διασφαλίζει τις αρχές, την ορθή και τη δίκαιη λειτουργία του Κράτους, όπως επίσης και την επανασύνδεση Κοινωνίας και Πολιτείας
Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με:
· Διατήρηση της γης και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων
· Εθνική Οικονομία
· Δημιουργία παραγωγικής κοινότητας με όλες τις μορφές της παραγωγής και των υπηρεσιών, περιλαμβανομένων της βιομηχανίας, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού κ.λ.π.
· Ουσιαστική Αποκέντρωση μέσων και υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίζεται μια αρμονική σχέση μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, κοινωνικού και φυσικού
· Συνεχή Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.
Η «Νέα Πολιτική» οφείλει να εκφράζει την:
· Αναθέσμιση, δηλαδή την ουσιαστική και ανεξάρτητη λειτουργία των Θεσμών.
· Πολυκεντρική και πλουραλιστική Ελλάδα
· Δημοκρατία της κοινότητας, με πραγματική αυτοθέσμιση και Αυτοδιοίκηση
· Προκοπή των πολιτών στον τόπο τους και τη σύνδεσή τους με ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Κράτος, που δεν είναι καθηλωμένο κάτω από το βάρος της γραφειοκρατίας και της δυσκίνητης δημόσιας διοίκησή του.
· Ανεξάρτητη και Κυρίαρχη Ελλάδα της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και του Αιώνιου Πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου