Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Είναι απομονωμένη η Τουρκία που τελικά επιβάλλει τους όρους της;



Γράφει ο Δημήτρης Κυπριώτης


Επειδή έχουμε κουραστεί να ακούμε συνεχώς από τα ΜΜΕ και τους Έλληνες αξιωματούχους ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διεθνώς, θα πρέπει να δούμε και την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον περίγυρο και στους Συμμάχους μας.

Για το τελευταίο όμως δεν χρειάζονται να γράψουμε και πολλά πράγματα, αφού είναι γνωστό ότι ούτε οι Η.Π.Α ούτε η ΕΕ τόλμησαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, να πράξουν κάτι το ουσιαστικό και πρακτικό σε μέτρα ενάντια στην Τουρκία, πέραν των λεκτικών αναφορών τους,  όλο το διάστημα που η τελευταία παραβιάζει  κάθε γραμμή του Διεθνούς Δικαίου, όπου έχει και στρατιωτική  εμπλοκή.

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αυτές είναι καταιγιστικές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Τουρκία κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε βάρος του ευνοούμενού της Σάρατζ. Μετέφερε πολεμικό υλικό και μισθοφόρους από τη Συρία, αγνοώντας κάθε επιχείρηση «Ειρήνης» των Ευρωπαϊκών χωρών, που είχε στηθεί για να αποτραπεί το εμπάργκο όπλων.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω η Ελλάδα, που σημειωτέον αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, τάχθηκε στην πλευρά του αντιπάλου του, στρατηγού  Χαφτάρ, δήλωσε συμμετοχή στην επιχείρηση «Ειρήνη» και δέχθηκε αυτοβούλως να προσφέρει τη Σούδα, ως λιμάνι  πρώτης επιβίβασης, για τους τυχόν μετανάστες που θα συναντούσε η Ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη! Συμπέρασμα; Τίποτα απολύτως.

Και φυσικά κοντά σε όλα τα παραπάνω,  να σημειωθεί  η φραστική προσέγγιση για διάλογο που κάνει τελευταία η Τουρκία στην Ελλάδα, μετά την υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με την Ιταλία, με προφανή σκοπό να επιτύχει και αυτή όπως η Ιταλία, μειωμένη επήρεια νησιών μας ή και εξάλειψη δικαιώματος ΑΟΖ.   Αντίστοιχη προσέγγιση και «προσφορά» κάνει η Τουρκία και στο Ισραήλ, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία στην προσέγγιση της Αιγύπτου, χωρίς όμως να εγκαταλείπει και την προσπάθεια αυτή.

Τέλος,  έχει επιβάλλει τετελεσμένα στη Συρία, κάμπτοντας δυσκολίες της με τη Ρωσία,  με την οποία όμως διατηρεί τις σχέσεις της  σε καλό επίπεδο, λόγω των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει και των πυρηνικών εργοστασίων που κατασκευάζονται με την τεχνογνωσία και την οικονομική βοήθεια της Ρωσίας.

Αν από όλα όσα αναφέρθηκαν, που αποτελούν πραγματικά γεγονότα και τα βλέπουμε καθημερινά να εξελίσσονται, αποτελούν πειστήρια ή ενδείξεις ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση, τότε λάθος ερμηνεύουμε όλες αυτές τις κινήσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου